Nehéz útvonalak bátraknak

Ezek azok az útvonalak, amikhez már mindenképp kell némi felkészültség. A szó szoros értelmében még itt sem hegymászásról van szó, de a meredek emelkedők csak jó erőnlétben lévő túrázóknak ajánlottak. Sok esetben technikás, láncos útvonalakon tudsz csak felkapaszkodni, amihez nem árt az ügyesség és a gyakorlat. Egy ilyen út teljesítése azonban igazi sikerélményt és jó pár elégetett kalóriát jelenthet.

Nagy kör Ótátrafüredről a Vörös-torony-hágón és a Lengyel nyergen keresztül  •  Felső túristaút  •  Sas-út

Nagy kör Ótátrafüredről a Vörös-torony-hágón és a Lengyel nyergen keresztül

Starý Smokovec - Priečne sedlo - Poľský hrebeň


Az út tulajdonképpen az Ótátrafüredről (Starý Smokovec) a Vörös-torony-hágón (Priečne sedlo) keresztül Tarajkára visszatérő körút kiterjesztése. Egy nap alatt teljesíthető, de haladni kell, mert három hágón is keresztülmegyünk. Mivel már a kisebbik körút is igen látványos, így ez a nagy, ha lehet még több szépséget tartogat.

Nehézség: ⭐⭐⭐⭐⭐
Látvány: ⭐⭐⭐⭐⭐
Távolság: 22.6 km
Szintkülönbség fel: 1639 m
Szintkülönbség le: 1889 m
Időtartam: 9-10h

A térkép megtekintése

Az út teljesen megegyzik az Ótátrafüredről a Vörös-torony hágón (Priečne sedlo) áthaladó körúttal, egészen a Hosszú-tavi menedékházig (Zbojnícka chata). A menedékháztól azonban a kék útnak a felfelé vezető ágát választva, a Rovátka hágón (Prielom), majd a zöld jelzésen Lengyel-nyergen (Poľský hrebeň) keresztül a Felkai-völgybe (Velická dolina) érkezünk. Innentől kezdjük meg az ereszkedést a viszonylag szűk völgyben. Nyugat felől a völgyet a Magas-Tátra legmagasabb csúcsa a Gerlachfalvi-csúcs (Gerlachovský štít) határolja, melyre sajnos nem vezet jelzett turistaút. A Sziléziai menedékházat (Sliezsky dom) elhagyva a zöldön haladunk tovább, majd hamarosan a sárgára váltunk, és ezen úton érünk vissza Ótátrafüredre.

Felső turistaút

Magistrála


A Felső turistaút vagy Magisztrála, a Tátra leghosszab egybefüggő turistaútja. Podbanszkótól (Podbanské) indulva a teljes Magas-Tátrát átszeli a déli lejtőkön keresztül, egészen a Nagy-Fehér-tavi (Vel'ké Biele pleso) végpontig. Technikai és erőnléti szempontból sem tekinthető nehéznek az útvonal, azonban aligha teljesíthető egy nap alatt, így be kell iktatnunk legalább egy, de inkább kettő hegyen alvást, valamely menedékházban.

Nehézség: ⭐⭐⭐
Látvány: ⭐⭐⭐⭐
Távolság: 47 km
Szintkülönbség fel: 2664 m
Szintkülönbség le: 1984 m
Időtartam: 2-3 nap

A térkép megtekintése

A teljes útvonalat felesleges lenne részletezni, voltaképpen nagyon egyszerű, Podbanszkétól indulva végig csakis a piros ösvényt kell követnünk, nem lehet eltévedni. A túra maga nem különösebben megerőltető, a legjelentősebb kaptató a Poprádi-tótól (Popradské pleso) az Oszterva-nyeregig (sedlo pod Ostrvou) tart. Csak a több napos teljesíthetőség miatt került a nehéz túraútvonalak közé, ha ez nem akadály, bátran vágjunk neki, mivel könnyen teljesíthető és igen jó érzés azzal a tudattal érkezni a végponthoz, hogy átszeltük a teljes Magas-Tátrát.

Sas-út

Orla Perć


​A híres gerinctúra kétséget kizáróan a Magas-Tátra legnehezebb útvonala, melyre jobb, ha tényleg csak a felkészültek vállalkoznak. Az odavezető út hosszú, a gerincen pedig láncok, létrák segítik a haladást. Ennek ellenére az alig több mint 4 km-es szakaszban 1000 méter a szintkülönbség és 7 órás szintidőt adnak meg a térképek. Az útvonalon 100 körüli a regisztrált halálesetek száma, így nem csak riogatás a legnehezebb jelző.

Nehézség: ⭐⭐⭐⭐⭐
Látvány: ⭐⭐⭐⭐⭐
Távolság: 25.7 km
Szintkülönbség fel: 2350 m
Szintkülönbség le: 2350 m
Időtartam: 15-16 h

A térkép megtekintése

A gerincig is hosszú út vár ránk: az útvonal Bialkai szénégetőtől (Palenica Białczańska) indul, és a Lengyel-Öt-tó völgyén (Dolina Pięciu Stawów Polskich) keresztül vezet fel a 2158 m magas Zawrat hágóra (Zawrat). Innen indul tulajdonképpen Sas-út, amely a gerincen marad egészen a végét jelentő Kereszt-nyeregig (Krzyżne). A nyereg a kemény megpróbáltatások végét is jelzi egyben, ettől kezdve már csak hosszadalmas visszaereszkedés marad a Lengyel-Öt-tó völgyébe, majd vissza a szénégetőig.

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.