Könnyű, családi túrák a Magas-Tátrában

A Magas-Tátra egyáltalán nem csak a feketeöves turisták úticélja lehet. Rengeteg kisgyerekkel és idősekkel is teljesíthető látványos útvonalat járhatunk be. Ezeken az utakon csak minimális szintemelkedéssel és inkább könnyed, bámészkodós sétákkal számolhatunk. Lehetőségünk van felvonóval is könnyíteni és gazdagítani a túra élményét.

Csorba tótól a Fátyol vízeséshez és vissza  •  Tátralomnicról a Kő-pataki-tóhoz és vissza  •  Ótátrafüredről Tarajkára fogaskerekűvel

Csorba-tótól a Fátyol vízeséshez és vissza

Štrbské Pleso - Vodopád Skok


A túraútvonal a Malompataki-völgyben (Mlynická dolina) vezet, kifejezetten kellemes úton, a Csorba-Tótól a Fátyol vízesésig (Vodopád Skok). Útközben ugyan nem sok kiemelkedő látványosság akad, azonban az út hangulata, a patak közelsége és az úticél megéri a fáradozást.

Nehézség: ⭐⭐
Látvány: ⭐⭐⭐
Távolság: 9.4 km
Szintkülönbség fel: 407 m
Szintkülönbség le: 407 m
Időtartam: 2,5-3,5 h

A térkép megtekintése

A Magas-Tátrában kifejezetten könnyű túrának számít, a könnyűek közöttt azért mégis figyelemre méltó. Az út oda-vissza kb. 10 km, a Csorba-tótól indul, és a sárga jelzésen vezet végig egészen a Fátyol vízesésig. A vízesés kis vízhozama ellenére igen szép látvány és a környezet kifejezetten alkalmas a megpihenésre. A képek, melyeken a vízesés kicsinek tűnik, ne tévesszenek meg, 25 méteres magasságával parancsol tiszteletet magának.

Tátralomnicról a Kő-pataki-tóhoz és vissza

Tatranská Lomnica - Skalnaté pleso


Tátralomnicról indul a Magas-Tátra legismertebb felvonója a Kő-pataki-tóhoz (Skalnaté pleso). A tó 1754 méteres tengerszint feletti magaságban fekszik és a felvonó a falu határából egészen a tóig visz. A kilátás fantasztikus, és a tótól szintén felvonóval akár a Lomnici-csúcsra (Lomnický štít) is felmehetünk.

Nehézség:
Látvány: ⭐⭐⭐
Távolság: Amennyit szeretnénk
Szintkülönbség fel: 900 m felvonóval
Szintkülönbség le: 900 m felvonóval
Időtartam: min 1-2 h

A térkép megtekintése

Ennek a "túrának" a tulajdonképpeni értéke a felvonózás élménye és a célállomásról nyíló kilátás. Fent étterem és turistaház vár ránk, így ez kiváló program lehet egy pihenőnapra. Ugyaninnen indul felvonó a 2634 méter magas Lomnici-csúcsra, ahonnan jó időben egészen elképesztő látvány tárul elénk. Jó időt azonban nem könnyű kifogni, és a felvonóra a jegyet érdemes előre lefoglalni, mert helyben valószínűleg nem fogunk aznapra kapni.

Ótátrafüredről Tarajkára fogaskerekűvel

Starý Smokovec - Hrebienok


Szintén egy kiváló pihenőnapi program az Ótátrafüredről (Starý Smokovec) induló fogaskerekű. A cél Tarajka (Hrebienok), ahonnan könnyed sétával elérhetjük a gyönyörű és vad Tar-pataki (Studeny potok) vízeséseket. Itt tulajdonképpen bármennyi időt eltölthetünk sétával, bámészkodással, pihenéssel. A közeli turistaházak ebédelési lehetőséget is nyújtanak

Nehézség:
Látvány: ⭐⭐⭐
Távolság: 1-5 km
Szintkülönbség fel: 335 m felvonóval vagy gyalog
Szintkülönbség le: 335 m felvonóval vagy gyalog
Időtartam: min 2h

A térkép megtekintése

Alternatívaként érdemes vennünk a fáradságot és eljutni Tátraerdőfalvára (Tatranská Lesná) és innen a Tar-pataki völgyben felsétálni Tarajkára, majd a hazafelé útra hagyni a fogaskerekűt. Készüljünk fel, hogy a patak melletti pár kilométeres séta hosszúra nyúlhat, mert minden méteren meg fogunk állni a gyönyörű vízesések miatt. Sajnos a 2000-es évek évek eleji szélvihar nagyon megtépázta ezt a völgyet, de a patak még így is felejthetetlen élményt nyújt.

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.