Mit nézzünk meg?

Milyen élményekkel és látványosságokkal gazdagodhatunk tátrai kirándulásunk során? A csodálatos természeti kincsek felfedezése mellett több helyen lehetőségünk nyílik egyéb látnivalók és programok megtapasztalására. Meglátogathatunk történelmi jelentőségű kastélyokat és templomokat, vagy feltöltődhetünk kultúrával a különböző tematikájú múzeumokban, kiállításokon és időszakos rendezvényeken.

Nevezetességek a túraútvonalakon

Lehetőségeink a Tátrában

Ha minden látványosságot fel szeretnénk sorolni, az idők végezetéig írhatnánk ezt a listát. Kiemeltünk néhány megállót és célpontot, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni egy tátrai kirándulás során:

 • Felvonóval a Lomnici-csúcsra (Lomnický štít): Ha időnk, vagy edzettségünk nem teszi lehetővé, hogy saját lábunkon hódítsuk meg, akkor Tátralomnicból a kényelmes, kötélpályás felvonóval is feljuthatunk a Tátra egyik leglátogatottabb, 2634 méterre magasodó csúcsára. Bővebben útvonalról >

 • Fátyol-vízesés (Vodopád Skok): A Malompataki völgyben, 1720 méteres magasságban található a Magas-Tátra talán legnépszerűbb, 30 méter magas vízesése. Bővebben az útvonalról >

 • Poprádi-tó (Popradské pleso) és a Majláth-menedékház: A szlovák Tátra ötödik legnagyobb tava a Menguszfalvi völgyben, 6,88 hektáron terül el. Érdekessége, hogy partján 1879-ben épült az első menedékház, amely az idők során többször is elpusztult, majd újjáépült. A jelenlegi Majláth menedékház 2011 óta várja látogatóit a tó mellett. 

A Szlovák Paradicsom

Külön kategóriába sorolható Szlovákia egyik legnépszerűbb kirándulóközpontja, mely a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park területén található. A környék vízesésekben, barlangokban és szurdokokban gazdag. Jellegzetes lépcsős-létrás útvonalak vezetnek keresztül a nehezen megmászható részeken. A Magas-Tátra területéről 40 perc autózással elérhető.

Építészet és történelem


​A Tátrában és a környező településeken több történelmi jelentőségű vár, kastély és templom áll, melyeket szintén érdemes meglátogatni.

 • Nagyőri kastély (Spišská Belá): A 16. században épült reneszánsz stílusú kastély, amely jelenleg kultúrtörténeti kiállításnak ad otthont.

 • Késmárk vára (Kežmarok): Késmárk és a Tátra történetét bemutató tárlatokat tekinthetünk meg a 14-15. században épült, majd 20. században felújított kastélyban.

 • Tátralomnici fürdőház: Kevésbé régi, mégis meghatározó épület az 1896-ban megnyílt fürdőház. Hosszú időkön át volt a térség domináns és tekintélyt parancsoló épülete. Bár az idő eljárt az épület felett, komplett felújítása pedig hagy kívánnivalót maga után, még jelenlegi állapotában is felismerhető benne az egykor népszerű pihenőközpont.

 • Turdossini (Tvrdošín) fatemplom: Gyönyörű és különleges hangulatú, fából készült templom, melyet 2008-ban a Világörökség részévé választottak. A Tátrában több helyen is találkozhatunk hasonló típusú fatemplomokkal, melyek közül több szintén a Világörökség része.

Múzeumok és kiállítások a Tátrában


A Tátra a rengeteg sportolási és relaxációs lehetőség mellett kulturális élményekben, oktató, ismeretterjesztő kiállításokban is bővelkedik. Négyet emeltünk ki ezek közül:

 • Tátrai Nemzeti Park Természettudományi Múzeuma és Oktatási Központja (Centrum Edukacji Przyrodniczej): Interaktív kiállítás kicsiknek és nagyoknak a Tátráról és élővilágáról

 • A Poprádi Tátraalji Múzeum (Prešovský kraj): A tátraalji térség történetét és természetét bemutató múzeum, melyet még a Magyarországi Kárpátegyesület alapított 1876-ban.

 • Ski Museum: A téli sportok történetét bemutató kiállítás Tátralomnicon

 • Liptói Falumúzeum: Egy viszonylag fiatal, 1991-ben nyílt skanzen, amelyben nemcsak az egykori köznép, hanem a régen élt, magasabb társadalmi rétegek életterébe is bepillantást nyerhetünk. Különleges nevezetesség a gótikus-reneszánsz kastély, amelynek legrégebbi része a 14. században épült.

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.